Het Israelische leger breekt in bij een Palestijns nieuws agentschap en neemt de harde schijven van computers in beslag.

In de nacht van  12 op 13 juli 2017 bestormden Israëlische troepen het al-Khalil hoofdkwartier van Al Quds media, waarbij ze de deuren intrapten om toegang te krijgen en vervolgens de harde schijven van computers meenamen.


De soldaten doorzochten in het gebouw twee persbureaus, die behoren tot de nieuwsagentschappen van Ramsat en Pal Media.

Nadat ze er documenten doorzochten en over de vloer gooiden, hebben ze de harde schijven van alle computers in het Pal Media-kantoor in beslag genomen.

De soldaten die blijkbaar lopend kwamen van de militaire basis van Bab al-Baladiya in de oude stad van Hebron, werden ‘s ochtends tussen twee en drie uur gezien door een buurman.


De soldaten hebben tijdens de inval door Al Quds’s documenten gezocht.

De Israëlische autoriteiten hadden Al Quds voorafgaand niet gewaarschuwd, en journalisten die daar werken hebben gezegd dat er geen recente toename van spanningen met het leger was geweest. De reden voor de aanval is onduidelijk, aangezien het leger niet heeft gereageerd op Al Quds’ verzoek om een ​​reactie.

De enige uitleg die de Israëlische troepen aanbieden, was een aantekening die op de deur werd geplaatst, waarin werd aangevoerd dat het agentschap had samengewerkt met naamloze ‘illegale organisaties’.


Soldaten hebben alle computer harde schijven in Al Quds ‘al-Khalil hoofdkantoor in beslag genomen
Alhoewel Al Quds zich niet bezorgd maakt dat er gevoelige informatie op de harde schijven was, geloven sommigen dat de bedoeling van de aanval was om journalisten af te schrikken en aan zelfcensuur te doen.  Akran Natsheh, een verslaggever voor Al Quds, is van oordeel dat deze aanval gewoon deel uitmaakt van een voortdurend patroon van intimidatie.

“Twee jaar geleden begonnen ze op verslaggevers te schieten die verslag deden van confrontaties, waardoor ze bang werden om hun werk te doen”, legde Natsheh uit. “Als Israël journalisten aanvalt, weet je dat ze een grote overtreding begaan en niet willen dat de wereld meekijkt.

“Onze missie is hetzelfde als alle journalisten – om de waarheid te vertellen over wat er gebeurt. Als ze iets tegen onze organisatie hebben, waarom brengen ze ons niet naar de rechtbank? Als ze gegronde redenen hadden, zouden ze dat doen, maar dat doen ze niet.

Je zegt iets wat ze niet leuk vinden en ze sluiten je af. Dit is de bezetting: Als het leger de controle heeft, is dit hoe ze omgaan met onvrede. ‘

Het inval komt op een tijdstip waarop de mediawetgeving onder de Palestijnse Autoriteit wordt aangescherpt, met een nieuwe wet op ‘digitale misdaden’ om de vrijheid van meningsuiting online te beperken.

Alhoewel dit de eerste keer is dat in het Hebron-kantoor van Al Quds werd ingebroken, behoort een dergelijke intimidatie van journalisten tot normaal gedrag in bezet Palestina, waar alleen al in 2016,  383 dergelijke incidenten werden geregistreerd.

Opmerkelijke incidenten zijn onder meer:  De bestorming in 2014 van alle Trance Media-kantoren in de Westelijke Jordaanoever, de gedwongen sluiting in 2015  van drie lokale radiostations in Al-Khalil en de arrestatie van vier journalisten op een radiostation in Dura vorig jaar.