“Waar stopt het?” – Water in Um Al-Khair

Bron: ISM-Palestina 
palsolidarity.org 28 november 2023 ~~~ 

Dorpelingen in Um Al-Khair worden herhaaldelijk verhinderd om hun schapen te laten grazen aan de rand van het dorp. Bij een van deze recente incidenten vielen kolonisten de Palestijnse herders aan, en samen met Israëlische politie en ambtenaren van de civiele administratie beweerden ze dat de waterinfrastructuur van het dorp zich op kolonistengrond bevond, en dreigden ze dat de inwoners van Um Al-Khair de toegang ontzegd zou worden.

Umm al-Khair is een kleine bedoeïenengemeenschap. Haar geschiedenis is verweven met die van Palestina. De bedoeïenendorpelingen werden in 1948 gedwongen om het land van hun voorouders te ontvluchten, een gedwongen etnische zuivering die bekend staat als de Nakba, een Arabisch woord dat analoog is aan het Hebreeuwse Shoah, wat beide catastrofe betekent. Deze vluchtelingen vestigden zich in Um Al-Khair: “de goede plaats”.

Op enkele meters van Um Al-Khair ligt Carmel, een illegale Israëlische nederzetting waarmee in 1980 en 1981 werd begonnen. Um Al-Khair wordt nu aan drie kanten omringd door de nederzetting, die beschreven wordt als een “groene oase die eruit ziet als een Amerikaanse buitenwijk”. Ondertussen zijn in Um Al-Khair, een dorp waar vooral kinderen en jongeren wonen, meer dan 100 huizen gesloopt door het Israëlische leger.

Um Al-Khair is een dorp van kunstenaars en dichters, die de ruïnes steeds opnieuw hebben opgebouwd.

Rozen en een muurschildering in Um Al-Khair met de tekst “We zullen Umm Al-Khair niet verlaten”.
Een citaat van Mahmoud Darwish op een muurschildering in Um Al-Khair

Muurschildering over herinnering en doorzettingsvermogen in Um Al-Khair

Zoals veel nabijgelegen Palestijnse gemeenschappen wordt het bedreigd met volledig weggevaagd te worden. Het nu bedreigde waternetwerk is de enige bron van water voor de mensen van Um Al-Khair.

In de woorden van een inwoner van het dorp: “Ik begrijp echt niet wat deze verdomde haat is. Waarom worden mensen bestreden door hun water af te snijden en het waternetwerk kapot te maken?… Water is een recht voor iedereen… Niemand kan zonder water, dus waarom zijn wij altijd degenen die lijden? Is het niet genoeg om ons aan te vallen? Is het niet genoeg om onze huizen te slopen? Is het niet genoeg om te verhinderen dat we elektriciteit krijgen? Is het niet genoeg om ons land in beslag te nemen? Het afsluiten van waternetwerken is een schandelijke en schandalige misdaad. Ik vraag me echt af wanneer de kolonisten onze lucht zullen afsluiten? Als ze kunnen, zullen ze het doen.

Topfoto: Waterinfrastructuur bedreigd in Um Al-Khair