Zanuta: De terugkeer

Bron: ISM-palestine 
palsolidarity.org 29 november 2023 ~~~ 

Op 29 november 2023, de Internationale Dag van Solidariteit met Palestina, keerden Palestijnse dorpelingen die met geweld van hun land waren verdreven onder bedreiging van moord door Israëlische kolonisten, terug naar hun dorp Zanuta in Masafer Yatta.

Gesteund door Israëlische activisten en in aanwezigheid van de internationale pers, baanden de dorpelingen zich een weg naar de plek ondanks dat de ingang van de weg was geblokkeerd door de Israëlische bezettingstroepen. Soldaten verhinderden de dorpelingen niet om het gebied te betreden, maar bepaalden wel dat ze geen bouwwerken mochten repareren of iets nieuws mochten bouwen.

Etnisch gezuiverd, verlaten dorp Zanuta; foto door Bob

Nadat de soldaten waren vertrokken, dook er een groep kolonisten op die de dorpelingen bedreigden dat ze (de kolonisten) “een groot feest zouden geven” als ze op de plek zouden blijven. De suggestie was dat de dorpelingen zouden worden aangevallen.

Toen de dorpelingen en activisten vertrokken, arriveerde er een gewapende militie, vermoedelijk kolonisten, in legeruniformen en met maskers op. Ze hielden de dorpelingen aan, doorzochten de auto’s en controleerden hun identiteitsbewijzen. Onder toeziend oog van de activisten en de pers liet de militie de Palestijnen gaan.

De dorpelingen van Zanuta hebben gebruik gemaakt van hun recht om, ondanks intimidatie en bedreigingen, terug te keren naar hun huizen en hun land.

Foto’s: Etnisch gezuiverd, verlaten dorp Zanuta – ISM, Bob