Internationale mensenrechten-waarnemer gearresteerd tijdens vernieling Palestijns huis

Bron: ISM-Palestine 
palsolidarity.org  22 november 2023 ~~~

DRINGEND: Neem contact op met de bezettingsautoriteiten om de vrijlating van de mensenrechtenwaarnemer te eisen:

Op 22 november 2023 ‘s ochtends vroeg hebben Israëlische bezettingstroepen met bulldozers een familiehuis platgebulldozerd in Sha’ab Al-Butum in de Yatta-regio van de bezette Westelijke Jordaanoever, waar het geweld van extremistische kolonisten en IOF tegen Palestijnen en mensenrechtenverdedigers een hoge vlucht heeft genomen.

Volgens het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties zijn er alleen al in 2023 916 huizen gesloopt op de Westelijke Jordaanoever. Terwijl internationale mensenrechtenwaarnemers aanwezig waren om de vernietiging van de woning te documenteren, arresteerden de bezettingsautoriteiten een vreedzame Belgisch-Britse buitenlandse staatsburger en houden haar momenteel vast op een centraal politiebureau.

Mensenrechtenactiviste onder arrest weggeleid tijdens de sloop.

De mensenrechtenactiviste, Alison Russell, stond vreedzaam op de plaats van de sloop en werd gearresteerd op grond van belachelijke beschuldigingen van “publicaties ter ondersteuning van Hamas”, “het storen van soldaten”, “ontheiliging van staatssymbolen” en “ondersteuning van een terreurorganisatie”. Alison Russell werd op donderdag 23 november 2023 voorgeleid aan de rechter en beschuldigd van “het loven, aanmoedigen of publiceren van een oproep tot het plegen van een gewelddaad”, “het beschadigen van het respect voor de vlag van het land of andere symbolen” en “het storen van een openbare werknemer”. De rechter verlengde de hechtenis van Alison tot zondag 26 november.

Sinds 7 oktober zijn mensenrechtenverdedigers die deze campagne van escalerend geweld en terreur tegen bezette Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever volgen, betast, verbaal aangevallen, onder schot gehouden, hun telefoons kapotgeslagen en in beslag genomen, en de wachtwoorden van hun apparaten geëist door bezettingstroepen samen met hun gevolmachtigden, de extremistisch ideologische kolonisten die werken aan de etnische zuivering van het gebied in de zuidelijke Hebronheuvels.

Palestijnse vrouwen en kinderen bekijken de schade van de sloop van een huis in Sha’ab al-Butum

Het documenteren van de wreedheden die plaatsvinden in de bezette Westelijke Jordaanoever omvat ook het rapporteren over de etnische zuivering van 16 Palestijnse dorpen in Massafer Yatta in de heuvels van Hebron. De Palestijnse families in deze dorpen zijn het slachtoffer van gewelddadige invallen, het vernielen van hun voertuigen, de vernietiging van hun landbouwuitrusting, het vernielen van hun watertanks, het binnendringen van hun huizen en bedreigingen dat als ze hun huizen en dorpen niet overdragen aan de kolonisten, ze allemaal binnen 24 uur zullen worden vermoord.

Vrije meningsuiting is geen verraad of terrorisme. Zelfs de openbare aanklager van Israël heeft eerder de Israëlische politie gewaarschuwd dat het onterecht arresteren van andersdenkenden de rechtsstaat schaadt. Internationale mensenrechtenwerkers en Israëlische vredesactivisten worden gearresteerd en gevangen gezet omdat ze zich uitspreken tegen kolonistengeweld, apartheid, bloedbaden, etnische zuivering en genocide.

Dezelfde ongegronde, absurde beschuldigingen aan het adres van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever leiden tot hun arrestatie en marteling. En deze zelfde ongegronde, absurde beschuldigingen, wanneer die gericht worden aan mensenrechtenactivisten in Gaza, resulteren in raketten die hen of hun families doden, zoals is gebeurd met Kahlil Abu Yahia, Ahmed Abu-Artema en anderen.

Er is dringend actie nodig om te eisen dat de bezettingstroepen Alison Russell vrijlaten en de arrestaties en vervolging van alle internationale, Israëlische en Palestijnse vredesactivisten en mensenrechtenwerkers stoppen:

Staatsaanklager Eisman: Email: Amitai@justice.gov.il