Al Aqsa, en hoe je onderdrukkers kunt helpen

Bron: ISM-Palestine 
palsolidarity.org 20 november 2023

Moslims werd de toegang tot Al Aqsa ontzegd voor het vrijdaggebed op 17 november 2023. Volgens Palestijnen in de Oude Stad van Jeruzalem is dit de zesde week op rij dat de meerderheid van de mensen die komen bidden de toegang is geweigerd.

De Israëlische grenspolitie ontzegde veel gelovigen de toegang tot de Al Aqsa moskee en duwde hen terug bij meerdere hekken en controleposten in de Oude Stad.

De Israëlische grenspolitie vertelde de gelovigen herhaaldelijk dat ze de Al Aqsa Moskee niet in konden en terug moesten gaan naar hun huizen. Een oudere man zei: “Zelfs wij ouderen kunnen niet naar binnen?” En een vrouw vroeg: “Zelfs een vrouw mag niet naar binnen?” De Israëlische grenspolitie zei herhaaldelijk: “Ga. Ga. Iedereen moet gaan.” De opzichter van de grenspolitie herhaalde tegen zijn ondergeschikten: “Iedereen die komt, zeg gewoon dat ze moeten gaan.”

Een Palestijn die net de toegang is geweigerd legt de situatie uit: “We proberen het. We doen ons best om binnen te komen. We mogen niet naar binnen omdat we Arabieren zijn, maar we doen ons best.”

We proberen het نحاول

Bidders begonnen hun jum’ah (gezamenlijke vrijdaggebeden die in de islam als een religieuze verplichting worden beschouwd) zo dicht mogelijk bij de heilige moslimplaats te verrichten, maar ook daar viel de Israëlische politie hen aan terwijl ze knielden in gebed.

Bidden bij de poorten الصلاة على الأبواب

De luidspreker in de moskee reciteert een Hadith, een uitspraak van de Profeet Mohammed, die bekend is bij veel Palestijnen die onder onderdrukking leven. Volgens de overlevering zei Mohammed: “Help je broeder, of hij nu een onderdrukker of een onderdrukte is.” Een man antwoordde: “Ik zal hem helpen als hij onderdrukt wordt, maar als hij een onderdrukker is, hoe zal ik hem dan helpen?” De Profeet zei: “Door te voorkomen dat hij onderdrukt, want dat is hoe je hem helpt.”

De Al Aqsa Moskee staat centraal in de huidige escalatie – die door de Israëli’s een oorlog wordt genoemd – en genocide en etnische zuivering, een voortzetting van de Nakba die de Palestijnen in 1948 ondergingen. Aan Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever en van Gaza is regelmatig de toegang tot Al Aqsa ontzegd, maar nu ontzegt de Israëlische grenspolitie steeds meer gelovigen de toegang, zelfs degenen met de “juiste” documenten.

Israëlische grenspolitie weigert toegang tot Al Aqsa moskee

الباب/De Poort

De Israëlische grenspolitie duwde gelovigen die probeerden Al Aqsa binnen te gaan. Iemand riep חילול השiם (chillul hashem) naar degenen die de toegang tot de islamitische heilige plaats versperden. Chillul hashem is Hebreeuws voor het ontheiligen van de naam van God. In het Jodendom worden Joden verondersteld vertegenwoordigers van God en Gods morele code te zijn, dus wanneer een Joods persoon op een beschamende, onderdrukkende manier handelt, heeft hij God slecht vertegenwoordigd en dus Gods naam ontheiligd. Het concept van chillul hashem komt veel voor in de Torah en Tenach en wordt door Joodse mensen vaak aangehaald als een reden om de hoogste morele standaard hoog te houden.

Kolonisten vallen regelmatig Al Aqsa binnen, geflankeerd door zwaarbewapende Israëlische soldaten. De Israëlische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, heeft meerdere malen leiding gegeven aan kolonisteninvallen in het Al Aqsa complex.

In 1994 opende een kolonist van de terreurgroep Kach het vuur op gelovigen in de Ibrahimi-moskee in Al-Kahlil (Hebron), waarbij 29 mensen omkwamen en ongeveer 150 gewond raakten. Daarna werd de moskee in tweeën gedeeld: de ene helft bleef open voor Palestijnse gelovigen en de andere helft werd een synagoge, gesloten voor Palestijnen.

Gewelddadige extremistische Israëlische kolonisten hebben er geen geheim van gemaakt dat ze van plan zijn om de Al Aqsa Moskee en de Haram-e-Sharif waarop deze rust te vernietigen en te vervangen door een derde Joodse Tempel.

Er is een gedecentraliseerde beweging zonder leiders die Al Aqsa verdedigt door middel van sit-ins bij de historische moskee. Maar veel van deze moskeebeschermers staan op een zwarte lijst en mogen de moskee niet meer in.

Dit is de Ribat فَذلِكُمُ الرِّبَاط

Per deze datum, 20 november 2023, heeft het Israëlische leger sinds 7 oktober minstens 59 moskeeën en 3 kerken in Gaza en een moskee op de Westelijke Jordaanoever gebombardeerd.

Aanvallen op gebedshuizen zijn verboden onder de Conventies van Genève, de Conventie van Den Haag en worden geclassificeerd als oorlogsmisdaad onder het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof.