Mensenrechtenactivist beschuldigd van steun aan terreur

Bron: ISM-palestina, palsolidarity.org 24 november 2023 ~~~

Alison Russell, een in Schotland geboren Belgisch staatsburger en mensenrechtenactiviste, werd door de Israëlische bezettingsautoriteiten aangehouden toen ze de sloop van een huis in Masafer Yatta, in de zuidelijke Hebron Heuvels van de bezette Westelijke Jordaanoever, documenteerde.

Ze werd gedeporteerd na een zeer oppervlakkige procedure bij de rechtbank van Jeruzalem. De Israëlische politie beweerde in een openbare verklaring dat Alison “een terroristische organisatie steunde”. Haar advocaat wees erop dat deze bewering ongegrond was. Desondanks sprak de voorzittende rechter een vonnis uit in vurige nationalistische retoriek, waarin hij beweerde dat “Hamas-terreur vele gezichten heeft. Er zijn verschillende soorten terroristen. Sommige terroristen hanteren geweren en bommen, terwijl anderen een computertoetsenbord gebruiken”.

De mensenrechtenactiviste werd naar het Ben Gurion vliegveld gebracht en gedeporteerd, met een inreisverbod. Itamar Ben Gvir, de met Kahane verbonden Minister van Politie in de regering Netanyahu, gaf een persoonlijke verklaring uit waarin hij “de deportatie van de Belgische terroristenaanhanger die de nazi’s van Hamas had gesteund” vierde en “de politie van Judea en Samaria feliciteerde met hun goede werk”.

In de afgelopen anderhalve maand is de beschuldiging “aanhanger van een terroristische organisatie” te zijn een excuus geworden voor een uitgebreide campagne van politieke vervolging tegen iedereen die het waagt om te protesteren tegen de zich voltrekkende genocide in Gaza. Dit wordt gedaan tegen Palestijnen die de Israëlische nationaliteit hebben, en tegen Israëlische Joden zoals de leraar Meir Baruchin die bijna een week werd vastgehouden op grond van volledig ongegronde beschuldigingen. In de Gazastrook wordt voor dezelfde beschuldigingen een veel brutalere procedure toegepast. Een Gazaanse journalist of politiek activist die beschuldigd wordt van “steun aan Hamas” kan verwachten dat hij een doelwit en/of zijn familie wordt van een raket uit een Israëlisch oorlogsvliegtuig. Dat was bijvoorbeeld het lot van Ahmed Abu Artema en talloze andere Palestijnse activisten en journalisten.

Tegenwoordig volstaat het in Israël om beschuldigd te worden van “steun aan terrorisme”, als je verdriet en pijn uitdrukt over het doden van kinderen tijdens de bombardementen op de Gazastrook. Officier van justitie Amit Isman bekritiseerde deze gevangennemingen sterk, maar de Israëlische politie, gecontroleerd door Ben-Gvir, blijft deze arrestaties uitvoeren.