Een dag in Masafer Yatta

Bron: International Solidarity Movement 
Masafer Yatta, 2 November 2023 ~~~

De getuigenis van een vrijwilliger in Masafer Yatta, 28 oktober.

Een dag uit het leven van …

… drie dorpen in de heuvels van Zuid-Hebron; Tuwani, Shi’b Al Batin en Khalet Al Dabaa.

Dorpen die ik de afgelopen twee weken heb leren kennen en waar de gebeurtenissen op slechts één dag vorige week (woensdag) de wreedheid en wetteloosheid van de bezetting lieten zien.

Naast het dorp Tuwani, waar ik gevestigd ben, ligt de illegale nederzetting Maon en haar “buitenpost” Havat Maon. Deze nederzetting is gebouwd op gestolen dorpsgrond en heeft enkele van de meest extreme “ideologische” en gewelddadige kolonisten in het gebied.

Op woensdagochtend vernielde een bulldozer, vergezeld door een zwaarbewapende kolonist en drie Israëlische soldaten, het land van de familie Huraini. De groentetuin en fruitbomen van de familie werden vernietigd in een wraakzuchtige opwelling van een kolonist.

Toen we probeerden dichterbij te komen om te filmen en te documenteren wat er gebeurde, vuurden de kolonist en de soldaten waarschuwingsschoten met scherpe munitie op ons af. Ze maakten ons duidelijk dat we zouden worden neergeschoten als we ons niet terugtrokken.

Ongeveer 10 km verderop wordt het kleine dorp Shi’ib Al Batin bedreigd door dezelfde nederzetting. Overdag werd een afgelegen huis aangevallen door kolonisten die het huis plunderden, het huishoudelijk en irrigatiewatersysteem vernielden (en de bron vergiftigden), gewassen vernielden en alles van waarde stalen.

Ze vuurden ook een scherpe kogel af. Dit kwam met de boodschap verhuis of dit is voor jou. Geen loos dreigement, de familie werd gedwongen om te vertrekken. Hun land zal binnenkort worden overgenomen door de kolonisten.

Op woensdagavond, net na zonsondergang, werd het dorp zelf overvallen door het leger. Ik was daar met een solidaire kameraad en samen met de oudere mannen in het dorp werden we door agressieve soldaten gedwongen om onder bedreiging van een geweer te knielen, met de handen op het hoofd, ongeveer een uur lang.

Het enige doel hiervan – wat regelmatig gebeurt – is om te intimideren en lastig te vallen. Het maakt allemaal deel uit van de gecoördineerde inspanning om de Palestijnse bevolking met geweld te verdrijven.

Op een afgelegen maar prachtige heuveltop met uitzicht op de Jordaanvallei en de Groene Lijn van 1949 ligt het dorp Khalet Al Dabaa. Het heeft ook een paar van de beste politieke muurschilderingen die ik ooit heb gezien.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn de aanvallen op het dorp door kolonisten frequenter en gewelddadiger geworden, waarbij Israëlische soldaten een hoofdrol spelen in het geweld.

Bij de aanval van woensdag werden twee mannen uit het dorp in het ziekenhuis opgenomen, kinderen getraumatiseerd, essentiële infrastructuur vernield en waardevolle apparatuur gestolen.

Dit is slechts een momentopname van één dag, in drie dorpen. Het gebeurt elke dag en alle dertig dorpen in de heuvels van Zuid-Hebron worden geterroriseerd.