Het is niet alleen Gaza – Israël doodt ook tientallen mensen op de Westelijke Jordaanoever

Bron: Kathryn Shihadah 
IfAmericansKnew 22 oktober 2023 ~~~

Gaza staat al twee weken in de schijnwerpers; ondertussen heeft de Westelijke Jordaanoever meer dan zijn portie Israëlisch geweld gezien. Israëliërs hebben ten minste 84 mensen, waaronder kinderen, gedood op de bezette Westelijke Jordaanoever sinds 7 oktober… En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Hier zijn een paar voorbeelden van de afgelopen zeven dagen.

De bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, haalt de laatste tijd niet veel nieuws. Als het wel wordt opgemerkt, wordt het vaak afgeschilderd als een gelijkwaardige partner van Israël in het geweld. In een recent artikel in de New York Times werden bijvoorbeeld zinnen gebruikt als “de dodelijkste gevechten” en “botsingen met Israëlische strijdkrachten en gewapende Israëlische kolonisten”.

In werkelijkheid betekent “dodelijkste gevechten” dat er in dit specifieke geval 13 Palestijnen en 1 Israëliër zijn gedood. Dit was de eerste Israëliër die het leven liet op de Westelijke Jordaanoever sinds augustus. Het aantal doden is meestal zo scheef omdat het Israëlische leger zwaar bewapend en gepantserd is en beschikt over geavanceerde wapens, drones, helikopters en tanks. Palestijnen hebben een zeer beperkt aantal wapens en weinig of geen beschermende uitrusting.

“Gevechten” bestaan dus meestal uit grote Israëlische troepen die een stad of vluchtelingenkamp binnenvallen, wegen afsluiten en hun superieure uitrusting gebruiken tegen lichtbewapende verzetsstrijders en grote aantallen burgers die protesteren tegen hun aanwezigheid in de Palestijnse gebieden.

Israëlische soldaten gebruiken vaak scherpe munitie om mensenmassa’s uiteen te drijven.

De Palestijnse slachtofferaantallen zijn ook hoger omdat Israëlische soldaten na het neerschieten van een Palestijn vaak medici en ambulances tegenhouden totdat het slachtoffer is doodgebloed.

Hieronder staan enkele voorbeelden van recent nieuws over de Westelijke Jordaanoever (met links naar de volledige artikelen).

Doden:

Jibril Awad, die donderdag werd gedood, was de broer van Sair Awad, die in 2013 door Israëlische soldaten werd gedood.

Dezelfde donderdag schoten Israëlische soldaten de 16-jarige Taha Ibrahim Mahameed in zijn oog en gezicht nadat ze het vluchtelingenkamp waren binnengevallen waar hij woonde. Ze verhinderden vervolgens dat Palestijnse medici hem konden bereiken. Toen zijn vader hem probeerde te verplaatsen, schoten ze hem in de rug. De jongen overleed.

Op woensdag, tijdens een invasie op Palestijns land, schoten Israëlische kolonisten (of soldaten) Mohammad Fawaqa in de buik; toen Palestijnen probeerden hem te bereiken om hulp te bieden, vuurden zowel kolonisten als Israëlische soldaten met scherp op hen. Fawaqa stierf.

Op dinsdag vielen Israëlische soldaten Nablus binnen en vuurden willekeurig met scherpe kogels op demonstranten. Samir Sabra, 72 jaar, werd in zijn buik geraakt door een kogel toen hij op zijn balkon stond. Hij stierf.

Er zijn nog veel meer van dit soort voorbeelden.

Ten minste 84 Palestijnen zijn gedood op de Westelijke Jordaanoever sinds 7 oktober.

Geweld van Israëlische kolonisten:

Het is soms moeilijk om onderscheid te maken tussen Israëlisch kolonistengeweld en militair geweld: De groepen blijven vaak bij elkaar, soldaten kijken toe of helpen mee als kolonisten Palestijnen aanvallen. Sinds het begin van de escalatie in Gaza zijn de aanvallen frequenter en gewelddadiger geworden.

Voordat de oorlog begon, waren er dit jaar al bijna 200 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever gedood door Israëli’s – waardoor 2023 al het ergste jaar op het gebied van kolonistengeweld was sinds de VN is begonnen met het bijhouden van gegevens.

Maar toen Israël begon met de invasie van Gaza, werd de situatie op de Westelijke Jordaanoever nog veel erger. In iets meer dan 2 weken tijd hebben Israëlische soldaten en/of kolonisten minstens 84 Palestijnen gedood, 1.300 mensen verwond en 77 aanvallen uitgevoerd op gezondheidszorgfaciliteiten.

Vorige week werden twee fatale aanvallen door Israëlische kolonisten op band vastgelegd – één daarvan was een aanval op een begrafenisstoet voor 4 Palestijnen die de dag ervoor door kolonisten waren gedood.

In het bijzonder heeft de extremistische minister van nationale veiligheid van Israël, Itamar Ben-Gvir, onlangs 10.000 aanvalsgeweren uitgedeeld aan kolonisten.

Ontvoeringen/arrestaties:

In de afgelopen week heeft het Israëlische leger minstens 496 Palestijnen ontvoerd op de Westelijke Jordaanoever. Sinds 7 oktober zijn dat er bijna 700 – 25 procent van hen zijn kinderen, ouderen en patiënten. Sinds het begin van 2023 zijn er minstens 6.000 Palestijnen ontvoerd.

Al Jazeera meldt dat het aantal Palestijnse gevangenen in Israëlische hechtenis de afgelopen 2 weken is verdubbeld van 5.000 naar 10.000. Ongeveer 80 procent van hen zijn arbeiders uit Gaza; de rest komt van de Westelijke Jordaanoever.

Diverse acties:

De lijst van diverse wandaden tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever is te lang om hier op te sommen, maar hieronder volgen een paar voorbeelden.

Donderdag vuurden Israëlische soldaten gasbommen en granaten af op een meisjesschool.

Israëlische soldaten vielen een ziekenhuis in Jeruzalem binnen en ontvoerden Mohammad Abu Mayyala. Mayyala lag in het ziekenhuis te herstellen van zijn verwondingen die hij had opgelopen toen hij een paar dagen eerder werd aangevallen door soldaten.

Op woensdag vielen Israëlische soldaten de stad Tarqoumia binnen, bestormden een rouwhuis en vielen huizen en appartementen binnen. Terwijl Palestijnen protesteerden tegen de invasie, vuurden de soldaten een spervuur van scherpe kogels, met rubber beklede stalen kogels en gasbommen af op de menigte.

Eveneens op woensdag dwongen Israëlische soldaten zonder waarschuwing een Palestijns gezin van 9 personen uit hun huis in Beit Hanina, en sloopten het huis en een commercieel gebouw. De eigenaar, Soheib Rawajba, zei dat Israël noodwetten gebruikt die het mogelijk maken om gebouwen te slopen zonder officiële procedures. De familie was niet in staat om iets te verwijderen voordat hun huis werd verwoest.

N.B.: De hele Westelijke Jordaanoever is sinds 1967 bezet door Israël; alle officiële in- en uitgangen worden gecontroleerd door Israëlische soldaten, waardoor de Palestijnse inwoners virtuele gevangenen zijn. Velen zijn families die etnisch gezuiverd werden uit Israël tijdens de stichtingsoorlog (zie dit en dit en dit) en de oorlog van 1967. Israëlische troepen vallen hen vaak binnen; een voorbeeld is hier.

Israël werd in 1947 opgericht door middel van een etnische zuiveringsoorlog van de inheemse bevolking, zowel moslims als christenen, en het gaat door met het stelen van andermans land voor illegale kolonies die bekend staan als ‘nederzettingen’. Terwijl Palestijnen meestal geweldloos verzet plegen, zet een klein aantal zich gewapend in tegen de indringers.

Dankzij de pro-Israël lobby in de VS geeft het Congres meer dan 20 miljoen dollar per dag van het belastinggeld van Amerikanen rechtstreeks uit aan en/of namens Israël.

Topfoto: Net als in Gaza is het moeilijk om een veilige plek te vinden op de Westelijke Jordaanoever. (Afgebeeld:Israëlische troepen blijven de maatregelen aanscherpen bij militaire controleposten in de buurt van Nablus in het noorden van de Westelijke Jordaanoever. (foto)

Kathryn Shihadah is redacteur en schrijft voor If Americans Knew. Ze blogt ook af en toe op Palestine Home.


Gerelateerd (berichten in dit archief )