De olijfoogst: Strijd, verzet en onderdrukking 

Bron:ISM, 
palsolidarity.org  31 december 2022 ~~~

Olijfoogst dagboek 

De olijvenoogst in Palestina (oktober – november) is veel meer dan alleen het plukken van olijven. Hoewel het een belangrijke bijdrage levert aan het inkomen van duizenden families op de Westelijke Jordaanoever – met een opbrengst tussen 160 en 190 miljoen dollar in 2021 volgens Aljazeera – is het ook een symbool van verzet en weerstand tegen de bezetting. Gezinnen komen samen op de velden en verdragen en weerstaan systematische pesterijen door Israëlische soldaten en kolonisten. Kolonisten zijn berucht om het feit dat zij de olijfplukkers in de gaten houden, stenen naar hen gooien en hen en hun voertuigen vaak aanvallen. Het IOF staat dit gedrag regelmatig toe, beschermt de kolonisten tijdens deze acties en is zelf een agressor.

De meeste olijfbomen staan in zone C van de Westelijke Jordaanoever, die volledig onder Israëlische controle staat. Sommige Palestijnse privégronden liggen binnen de apartheidsmuur of binnen de illegale nederzettingen, of liggen zeer dicht bij Israëlische militaire gebieden of nederzettingen. In deze gevallen hebben de boeren een door de Israëlische overheid afgegeven vergunning nodig om hun land te betreden en te oogsten. De boeren krijgen gewoonlijk een vergunning voor 2 of 3 dagen, wat niet genoeg is om alle olijfbomen te oogsten. In de overige gebieden is er een coördinatieprogramma via de Israëlisch-Palestijnse districtscoördinatiebureaus (DCO) voor boeren om een vergunning aan te vragen. Deze vergunningen worden soms geweigerd, zelfs op land dat ver van de nederzettingen ligt.

Internationale activisten sloten zich aan bij Faz3a, een door Palestijnse jongeren geleide campagne die Palestijnse boeren steunt tijdens de olijfoogst, andere organisaties en Palestijnse families om solidariteit en steun te betuigen tijdens dit seizoen. Hun aanwezigheid is een teken dat de internationale gemeenschap zich bewust is van de schandelijke behandeling van Palestijnen en deze documenteert.

ISM-activisten voegden zich bij boeren op vele locaties op de Westelijke Jordaanoever voor de olijfoogst van 2022. Dit is wat zij zagen:

Al-Janiya, westelijk Ramallah

Meer dan 30 Palestijnen, Israëliërs en internationale activisten sloten zich aan bij de Faza3-campagne op hun eerste dag op de velden dit jaar in het dorp Al-Janiya, ten westen van Ramallah.

We waren daar om de boer Abu Mohammed te steunen, die sinds de eerste intifada geen toegang meer heeft tot zijn land. Zijn land ligt aan de rand van drie nederzettingen die zijn dorp vanuit het oosten, noorden en zuiden omringen.

Abu Mohammed vertelde activisten dat elke keer dat hij zijn land probeerde te bereiken, de kolonisten hem aanvielen en hem de toegang verhinderden. Zijn neef zei ook dat de vader van Abu Mohammed op een dag werd aangevallen door kolonisten die stenen gooiden en hem in zijn hoofd raakten. Hij raakte ernstig gewond en overleed enkele maanden na de aanval van de kolonisten.

De hele dag werden ISM-activisten op het terrein gevolgd door een drone uit een nabijgelegen nederzetting die hun werk en bewegingen filmde. Desondanks slaagden de activisten erin een groot deel van het land van Abu Mohammed te oogsten zonder dat de kolonisten zich ermee bemoeiden of aanvielen, wat bewijst hoe belangrijk internationale solidariteit en campagnes als Faza3 zijn.

Burin, bij Nablus

ISM-activisten voegden zich bij Faz3a, met Palestijnse en Israëlische activisten, in het dorp Burin, nabij Nablus, om de boer Abu Jamal te helpen, een jonge eigenaar van een olijfveld dat meerdere malen is aangevallen door kolonisten van Ytzar, die ook zijn huis in brand hebben gestoken. We hadden een succesvolle oogstdag en genoten van het eten dat de vrouw van Abu Jamal voor ons bereidde. We ontmoetten ook zijn kind, een tweejarig jongetje dat onlangs door kolonisten werd geterroriseerd. Abu kon zijn kind redden, maar de kolonisten vielen aan en staken zijn auto in brand.

Hares, bij Salfit

In Hares, vlakbij de Westelijke Jordaanoeverstad Salfit, gingen activisten met Faz3a mee om te oogsten. De boerderij lag vlakbij de illegale nederzetting Rivava. De boer vroeg om hulp omdat hij zijn vergunning nog niet had gekregen, maar hij vond dat het toch zijn recht was om zijn land te gaan oogsten.

IOF arriveerde kort nadat we begonnen waren en probeerden de mensen weg te jagen. Ze controleerden documenten, namen foto’s, vertelden de boer waar we wel en niet mochten komen en gaven ons “slechts 5 minuten” om de olijvenoogst van deze of gene boom af te maken. We deden hard ons best om hen te negeren en we hadden een zeer succesvolle oogst onder het voortdurende toezicht van het leger.

Husan, bij Bethlem

ISM-activisten voegden zich bij de Palestijnse boerin Shireen voor de olijvenoogst in Husan, 19 km van Bethlehem, op een heuvel die meermaals door het leger werd belegerd. Het veld is al 6 keer verbrand (Shireen heeft meer dan 100 bomen verloren) door de illegale kolonisten van Beitar Illit, die ook vele donums land hebben gestolen. Dit jaar hebben kolonisten, beschermd door het leger, nog meer land gestolen en aarde en keien over olijfbomen gestort om een Israëlisch veiligheidscontrolestation te bouwen. Terwijl op het reeds ingenomen land een grote weg wordt aangelegd om Better Eleet te verbinden met een andere illegale nederzetting.
Op de tweede dag ontdekten we dat een grote boom was omgehakt en dat er grote stenen naar haar eigendom waren gegooid. Deze keer waren er geen fysieke aanvallen, maar toch veroorzaakten de kolonisten diep leed en frustratie. Shireen zal een klacht indienen, maar bij wie, als de Israëlische regering de hoofddader is?

At-Tuwani, Massafer Yatta

IOF gooide traangas en verstoorde met geweld de olijfoogst in at-Tuwani, een klein dorp in de regio Massafer Yatta in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. Meer dan 50 Palestijnen, internationals en Israëlische vrijwilligers namen deel aan een olijvenoogst, georganiseerd door Faz3a en het “Ministry against the Wall and Settlements” in de vallei van Humra, nabij at-Tuwani.

Boeren uit het dorp staan bloot aan geweld en intimidatie van kolonisten in de buurt van de illegale nederzetting Ma’on uit 1981, en de uitbreiding daarvan begin 2000, de illegale buitenpost Havat Ma’on.

Niet lang na aankomst in Humra en het starten van de olijvenpluk doken de eerste kolonisten op, snel gevolgd door het Israëlische leger en de politie. Vijf legerjeeps met ongeveer 20 soldaten en ongeveer 15 kolonisten waren er. Palestijnse activisten gingen naar de rand van het veld tegenover het leger en de kolonisten, hieven Palestijnse vlaggen en scandeerden hun recht om op hun land en in Palestina te zijn.

Het leger reageerde gewelddadig door traangas naar de menigte te gooien, waardoor het voor mensen onmogelijk werd om te blijven staan. De meeste mensen werden gedwongen te stoppen en slechts een kleine groep bleef over om te oogsten.

Jibya, ten noorden van Ramallah

Een Palestijnse activist raakte gewond en meer dan 12 auto’s werden vernield door kolonisten in Jibya, ten noorden van Ramallah.

ISM- en Faz3a-activisten, vergezeld door internationale journalisten, gingen oogsten in de buurt van een buitenpost van de Israëlische nederzetting Halamish. De boer riep om hulp omdat hij stelselmatig wordt aangevallen door Israëlische kolonisten. Hij probeerde een paar dagen eerder zijn land te oogsten, maar werd lastiggevallen door kolonisten.

Kort nadat we begonnen, arriveerde een groep kolonisten met M16’s die foto’s van iedereen maakten om ons te provoceren. Ook het leger en meer kolonisten kwamen erbij. Kolonisten vroegen waar iedereen vandaan kwam en waarom we daar waren, en het leger probeerde ons te verwijderen door te zeggen dat het gebied een gesloten militaire zone was. Mensen hoorden toen vrouwen huilen en roepen: kolonisten waren de heuvel afgegaan en gooiden stenen en ruiten van geparkeerde auto’s in. Een van de activisten die ter plaatse was om te filmen en de kolonisten te vertellen dat ze moesten stoppen met aanvallen, raakte gewond toen hij viel op een stuk metaal dat zijn been sneed toen hij probeerde in veiligheid te komen; hij had 15 hechtingen nodig.

Khalet, een Faz3a-activist, zei: “Dit gebeurde onder toezicht van het Israëlische leger. De kolonisten waren gewapend. Wij waren vreedzame activisten en vrijwilligers die daar alleen maar kwamen om de boeren te helpen met het plukken van olijven.”

Bidu, ten zuidwesten van Ramallah

Ongeveer 40 vrijwilligers, Palestijnen en internationals, namen deel aan een door Right to Movement georganiseerde oogst in het dorp Bidu, nabij Ramallah. Het was een geslaagde dag met veel geoogste olijven.

De boer heeft het moeilijk omdat twee van zijn zonen ten onrechte gevangen worden gehouden door de Israëlische bezetting en de familie in het algemeen moeilijkheden ondervindt door de bezetting.

Kafr Qalil, ten zuiden van Nablus

ISM-activisten vergezelden de familie Suleiman al-Quni in Kafr Qalil, ten zuiden van Nablus, om te helpen bij het oogsten van hun land. De Israëlische regering verleende hen vergunningen om op 2 dagen te oogsten.

Het land ligt op een heuvel en in een vallei die uitkijkt over de hoofdweg naar Nablus, vlakbij de nederzetting Bracha. Tijdens de oogst werden de plukkers voortdurend in de gaten gehouden door een klein aantal kolonisten en 6 IOF-soldaten, maar de dag verliep zonder incidenten, in een gebied dat vaak het slachtoffer is van intimidatie.

Kafr al-Dik, ten westen van Salfit

We gingen mee met Ali Nassar, een Palestijnse boer uit de stad Kafr al-Dik, ten westen van Salfit, die een olijfveld heeft in de buurt van de nederzetting Alie Zahav. Het land van Kafr al-Dik is in beslag genomen voor de bouw van de nederzetting Alei Zahav. Ali heeft ongeveer 120 olijfbomen. We hebben dicht bij de nederzetting geoogst zonder problemen.

Burin, nabij Nablus

ISM-activisten voegden zich bij Faz3a in het dorp Burin, vlakbij de nederzetting Yitsahar. De oudere boeren die we daar wilden helpen, waren de vorige dag aangevallen en van hun land verjaagd door kolonisten. Uiteindelijk was het echtpaar te bang om met ons te gaan oogsten, omdat ze door kolonisten waren bedreigd om niet terug te keren, zeker niet met internationale steun, tenzij ze hadden afgestemd met het leger.

Atara, ten noorden van Ramallah

We oogstten in de bron van Atara, vlakbij de illegale Israëlische nederzetting Ateret, die momenteel wordt uitgebreid.

ISM-leden hielpen bij de oogst namens de landeigenaren die vorig jaar meermaals werden aangevallen tijdens het oogsten, en dus bang waren om dit jaar te oogsten.

Meerdere malen stopte de settlement security om te vragen wat we aan het doen waren, of het ons land was, en zeiden ze tegen de Palestijnse boer dat hij geen rommel moest maken en de weg vrij moest houden. Op een gegeven moment stopten twee kolonisten hun auto en stapten uit om ons in de gaten te houden.