De escalatie van Israëlische misdaden op de Westelijke Jordaanoever

Bron: ISM-Palestine 
palsolidarity.org 19 november 2023 ~~~ 

Israël escaleert en breidt zijn misdaden op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza uit.

Diana Khwaelid, Balata vluchtelingenkamp

Op de avond van vrijdag 17 november voerden de Israëlische bezettingstroepen, in samenwerking en in partnerschap met de Israëlische Shin Bet, een luchtbombardement uit op het Fatah-hoofdkwartier in het vluchtelingenkamp Balata, met als doelwit 4 Palestijnse mannen die gezocht worden door de Israëlische bezettingstroepen. De jongste van hen was de 16-jarige martelaar Mohammed Massimi.

Een Israëlisch oorlogsvliegtuig vuurde een luchtraket af op het hoofdkwartier van Fatah in het vluchtelingenkamp Balata toen het informatie ontving dat de gezochte mannen daar binnen waren. Israël heeft dit soort raketten niet meer afgevuurd sinds het AlAqsa akkoord tijdens de Tweede Intifada.

Volgens bronnen van de Rode Halve Maan en ooggetuigen die in het kamp waren, werden de vier jonge mannen onder afschuwelijke omstandigheden gevonden. Het gaat om de martelaar Mohammed Abbas, 20 jaar oud, Mahmoud Zahed zoufi , 39 jaar oud, Mohammed Hashash 18 jaar oud en Mohammed Massimi, 16 jaar oud.

Het kamp werd wakker door het geluid van een explosie, rond 11 uur ‘s nachts, verrast door de beschieting van het hoofdkwartier van de Fatah-beweging in het kamp, en ze vonden 4 lichamen van de vier jonge mannen, en afgerukte ledematen vanwege de intensiteit van de explosie. De Rode Halve Maan, in aanwezigheid van leden van de Palestijnse civiele verdediging, heeft de vier jonge mannen en de overgebleven lichaamsdelen verwijderd en overgebracht naar het Rafidia regeringsziekenhuis in Nablus.

Maar de Israëlische bezetting doodde en viseerde niet alleen de vier van hen; Israëlische sluipschutters viseerden ook de jonge martelaar Ali Faraj door hem in de nek te schieten. Het aantal martelaren van het vluchtelingenkamp Balata steeg tot 5 martelaren in minder dan 4 uur.

De lichamen van de martelaren werden aan hun families gegeven voor een laatste afscheid. Een toestand van angst, afschuw en verdriet heerste in het kamp Balata, tot de volgende dag van de begrafenis van de 5 martelaren. Honderden Palestijnen namen deel aan de begrafenissen, scandeerden woorden van woede en verzet, en veroordeelden de misdaden van de Israëlische bezetting tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, vooral in Gaza. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid heeft het aantal martelaren in de Westelijke Jordaanoever sinds 7 oktober meer dan 120 martelaren bereikt.