Maleisië pakt Mossad-team op en bevrijdt ontvoerde Palestijnse activist

Bron: presstv.ir 18 oktober 2022 ~~~

Maleisische autoriteiten hebben de vrijlating bewerkstelligd van een Palestijnse activist die door agenten van de Israëlische spionagedienst werd ontvoerd wegens vermeende banden met de gewapende vleugel van de Palestijnse verzetsbeweging Hamas.

Volgens een verslag van Al-Jazeera werd de Palestijnse activist, een computerprogrammeur van beroep, op 28 september in Kuala Lumpur ontvoerd door Maleisische agenten die waren gerekruteerd en opgeleid door het Israëlische spionageagentschap Mossad in Europa.

Volgens het rapport werd de man (Red: tijdens zijn ontvoering) door Mossad-officieren in Tel Aviv via videoconferentie ondervraagd over zaken die verband hielden met Hamas en haar gewapende vleugel, de Izz ad-Din al-Qassam Brigades.

“De Israëliërs wilden weten wat zijn ervaring was met het ontwikkelen van computerapplicaties, de kracht van Hamas in het ontwikkelen van software, leden van de Al-Qassam Brigade die hij kende en hun krachten”, aldus een bron met kennis van de zaak volgens de New Straits Times.

De Maleisische autoriteiten wisten de man 24 uur na zijn ontvoering te bevrijden in een complexe operatie waarbij de ontvoerders werden gearresteerd.

De man zou Maleisië dagen na zijn vrijlating hebben verlaten.

Maleisische media citeerden ambtenaren die zeiden dat de Mossad een cel van ten minste 11 Maleisische staatsburgers had gerekruteerd om Palestijnse activisten op te sporen.

Al Jazeera citeerde “geïnformeerde Maleisische bronnen” die zeiden dat uit onderzoek was gebleken dat de Mossad-cel betrokken was bij spionage op belangrijke locaties, waaronder luchthavens, door ” elektronische overheidsbedrijven” binnen te dringen.

In 2018 werd de Mossad in verband gebracht met de moord op de Palestijnse academicus Fadi al-Batsh in Kuala Lumpur.

De Jerusalem Post berichtte maandag over de ontvoering en zei dat het Israëlische leger tijdens zijn oorlog van mei 2021 tegen Gaza aankondigde dat “zijn beleid was om Hamas-activisten overal als doelwit te nemen.”

Maleisië heeft geen formele banden met Israël en wordt beschouwd als een aanhanger van het Palestijnse volk en hun zaak.

Een bestandsfoto toont een deel van een rally gehouden ter ondersteuning van het Palestijnse volk in Maleisië. (Door Anadolu Agency)