Persbericht: Israëlisch leger doodt Amerikaanse vrijwilliger van ISM tijdens demonstratie in Beita, Nablus

Tijdens de wekelijkse demonstratie in Beita, Palestina, op de ochtend van 6 september 2024, heeft het Israëlische leger opzettelijk een mensenrechtenactivist van de International Solidarity Movement (ISM), Ayşenur Eygi, doodgeschoten.

Media verzoeken: ismtraining [at] riseup.net

De demonstratie in Beita, waarbij voornamelijk mannen en kinderen aan het bidden waren, werd door het Israëlische leger, dat op een heuvel was gestationeerd, met geweld beantwoord. Het leger vuurde eerst een grote hoeveelheid traangas af en begon daarna met het gebruik van scherpe munitie. Ayşenur, die wij beschouwen als een martelaar in de strijd, was de 18e demonstrant die sinds 2020 in Beita werd gedood. Ze was een Amerikaans staatsburger van Turkse afkomst.

De Israëlische strijdkrachten vuurden twee keer. Eén raakte een Palestijnse man in zijn been en verwondde hem. De andere kogel werd afgevuurd op internationale mensenrechtenactivisten die de demonstratie observeerden, waarbij een mensenrechtenactivist in het hoofd werd geraakt. Eygi overleed kort nadat ze was overgebracht naar een plaatselijk ziekenhuis in Nablus.

Mede-ISM vrijwilliger Mariam Dag (een pseudoniem) was ter plaatse en was getuige van de fatale verwonding van haar kameraad. Ze zei:

“We demonstreerden vreedzaam samen met Palestijnen tegen de kolonisatie van hun land en de illegale nederzetting Evyatar. De situatie escaleerde toen het Israëlische leger traangas en scherpe munitie begon af te vuren, waardoor we gedwongen werden ons terug te trekken. We stonden op de weg, ongeveer 200 meter van de soldaten vandaan, met een sluipschutter duidelijk zichtbaar op het dak. Onze collega-vrijwilliger stond iets verder naar achteren, bij een olijfboom met enkele andere activisten. Desondanks schoot het leger haar opzettelijk in het hoofd.

Dit is het zoveelste voorbeeld van de decennialange straffeloosheid voor de Israëlische regering en het leger, gesterkt door de steun van de Amerikaanse en Europese regeringen, die medeplichtig zijn aan het mogelijk maken van genocide in Gaza. Palestijnen hebben veel te lang geleden onder het gewicht van kolonisatie. We zullen solidair blijven en de martelaren eren totdat Palestina vrij is.”

Een vriend van de gedode mensenrechtenactivist en medevrijwilliger bij de ISM die niet wil dat zijn naam wordt vrijgegeven, zei:

“Ik weet niet hoe ik dit moet zeggen. Er is geen gemakkelijke manier. Ik wou dat ik iets welsprekends kon [zeggen], maar ik kan niet door mijn snikkende tranen heen…. mijn vriendin, kameraad en reispartner naar Palestina, is zojuist in het hoofd geschoten en vermoord door de Israëlische bezettingstroepen. Moge ze rusten in kracht. Ze is nu een van de vele martelaren in deze strijd.”

Beita is een dorp op de Westelijke Jordaanoever waar Amado Sison, een andere Amerikaanse vrijwilliger, enkele weken geleden door scherpe munitie in zijn onderbeen werd geraakt. Beita kent een lange geschiedenis van verzet tegen de Israëlische bezetting en is een brandpunt van geweld tegen Palestijnse inwoners door Israëlische troepen.

Het dorp ligt in de buurt van verschillende illegale Israëlische nederzettingen en houdt regelmatig demonstraties. Vanwege de escalerende agressie van de Israëlische strijdkrachten zien de inwoners er momenteel van af om te marcheren of te zingen, maar in plaats daarvan komen ze samen op het land om te bidden.

In de afgelopen jaren zijn er in Beita voortdurend demonstraties geweest, vooral tegen de bouw van nieuwe illegale Israëlische buitenposten op het land van het dorp. Zo is de buitenpost Evyatar, op de Sabih berg, gebouwd op Palestijns land. In juni keurde het Israëlische veiligheidskabinet de ‘legalisatie’ van Evyatar goed, hetgeen het volksverzet van de inwoners van Beita versterkte.

Inwoners van Beita zijn onlangs opnieuw begonnen met wekelijkse vrijdagdemonstraties om zich te verzetten tegen de verdere diefstal van hun land. Terwijl de protesten bijna waren gestopt sinds 7 oktober 2023, als gevolg van het escalerende geweld van de Israëlische bezettingstroepen, was er een hernieuwde opmars op 5 juli 2024, toen tientallen Palestijnen, vergezeld door internationale en Israëlische activisten, vanaf de aangrenzende berg door de vallei naar de buitenpost marcheerden.

In de afgelopen maanden hebben internationale activisten een sterke toename van geweld door Israëlische troepen ervaren en de bezetting moet hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. De vrouw die vandaag werd gedood was een activiste van de International Solidarity Movement (ISM), een Palestijnse organisatie die zorgt voor beschermende aanwezigheid en solidariteit op de Westelijke Jordaanoever. De ISM werd opgericht in 2002 en is sindsdien constant aanwezig geweest in Palestina om de Palestijnse volksstrijd tegen de bezetting te ondersteunen.

Getuigenverklaring van Israelisch activist Jonathan

Onze kameraad is bijgevoegd bij de 17 Palestijnse demonstranten die al zijn gedood in Beita:

Palestijnse demonstranten die in Beita martelaar werden:

– Mohammed Hamayyel, 15 (March 11, 2020)
– Islam Dwikat, 22 (April 9, 2020)
– Karam Amin Dwikat, 17 (October 15, 2023)
– Issa Sliman Barham, 40 (May 14, 2021)
– Tareq Ommar Snobar, 27 (May 16, 2021)
– Zakaria Maher Hamayyel, 25 (May 28, 2021)
– Mohammed Said Hamayyel, 15 (June 11, 2021)
– Ahmad Zahi Bani Shamsa, 15 (June 16, 2021)
– Shadi Ommar Sharafa, 41 (July 27, 2021)
– Imad Ali Dwikat, 38 (August 6, 2021)
– Mohammed Ali Khbeissa, 27 (September 24, 2021)
– Jamil Jamal Abu Ayyash, 32 (December 1, 2021)
– Fawaz Ahmad Hamayyel, 47 (April 13, 2022)
– Immad Jareh Bani Shamsa, 16 (October 9, 2023)
– Mohammed Ibrahim Adili, 13 (November 23, 2023)
– Maath Ashraf Bani Shamsa, 17 (February 9, 2024)
– Ameed Ghaleb Said al-Jaroub, 34 (March 22, 2024, overleed aan een schotwond in het hoofd bij een protest op 21 augustus 2023)

Op dit moment zal de familie geen interviews geven. Gelieve
contact opnemen met ISM voor mediaverzoeken op ismtraining [at] riseup.net


Alle berichten en reportages van ISM in Palestina: palsolidarity.org [EN]
Social Media kanalen van ISM: Facebook ; X ; Instagram

gerelateerde berichten (in openbaararchief.nl/palestina):