Zanuta: Een verhaal over terugkeer

26 augustus 2024 | Internationale Solidariteitsbeweging | Zanuta

Op woensdag 21 augustus keerden de families van Zanuta, in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever, na een langverwacht gerechtelijk bevel voor het eerst in 10 maanden terug naar hun dorp, vastbesloten om hun huis opnieuw op te bouwen uit het puin van hun dorp dat overbleef.

Gezinnen keren terug naar Zanuta.

Eind oktober 2023 kregen de inwoners van Zanuta van kolonisten te horen dat ze iedereen zouden doden als ze niet binnen 24 uur zouden vertrekken. Alle inwoners van Zanuta – die al onophoudelijk slachtoffer waren van geweld door deze kolonisten, van het onmogelijk maken van herderswerk tot schade aan eigendommen, fysieke aanvallen, huisinvallen en mishandeling – werden met geweld van hun land en huizen verdreven.

Op woensdag keerden de families en kuddes terug naar hun land. Palestijnen dreven triomfantelijk hun kuddes over hun land en kampeerden in de ruïnes van hun huizen en stutten het vernielde dak van de school op met stukken schroot.

Nadat gezinnen Zanuta in oktober hadden verlaten, kwamen kolonisten het dorp binnen en verwijderden de daken van de gebouwen. Het was winter, dus de gezinnen konden onmogelijk terugkeren. In november keerden ze kort terug om te proberen hun land te bewerken. Toen ze probeerden om de kachels weer op te bouwen, werden ze tegengehouden door het leger, dat zei dat het verboden bebouwing was.

Later kwamen kolonisten terug om alles te vernietigen. De muren en de inhoud van de huizen en de school werden vernietigd. Bomen werden omgehakt en zonnepanelen vernield. Terwijl ze Palestijnen niet wilden toestaan om terug te keren en hun land te bewerken, ploegden de kolonisten het land zelf om. Palestijns land omploegen en het onmogelijk maken om ernaar terug te keren is een door de kolonisten gebruikte wettelijk toegestane tactiek om hun “aanspraak” op het land volgens de Israëlische wet te vergroten.

Een bevel van het Hooggerechtshof dat een paar weken geleden werd uitgevaardigd, zegt dat dorpelingen kunnen terugkeren naar Zanuta (en het kleinere dorp tegenover Zanuta). Het bevel definieert Zanuta ook als een vuurzone, wat betekent dat er geen nieuwe gebouwen mogen worden gebouwd. Met dit gerechtelijk bevel is het Israëlische leger verplicht om de veilige terugkeer van de dorpelingen te ondersteunen, maar het leger en de politie hebben slechts oppervlakkige bezoeken gebracht.

Zanuta ligt dicht bij de buitenpost Havant Meitarim (“Strings farm”), wiens kolonisten Yinon Levi en Ilay Federman (zoon van de bekende rechtse Kahanistische terrorist Noam Federman) tot degenen behoorden die door de VS gesanctioneerd werden.

Als je iets weet over 48, dan weet je dat vermeende gerechtelijke bevelen weinig tot geen betekenis hebben om de veiligheid van de inwoners van Zanuta te garanderen als ze naar huis komen. Ze zijn nog steeds wettelijk niet in staat om van Zanuta weer een thuis te maken vanwege de “ongeoorloofde bouw”-restricties.

Als je ook maar iets weet over de mensen in Palestina, dan weet je dat de sumud hoe dan ook door zal gaan.