Olijfoogst 2024: Oproep voor vrijwilligers

27 augustus 2024 | Internationale Solidariteitsbeweging | Westelijke Jordaanoever

Op uitnodiging van Palestijnse gemeenschappen doet de International Solidarity Movement (ISM) een dringende oproep voor vrijwilligers om mee te doen aan de Olijfoogstcampagne 2024, in samenwerking met Faz3a en andere groepen, vanaf begin oktober tot in november.

Dit is een periode waarin Palestijnse families samenkomen op het veld en hun band met het land vieren, maar het is ook een tijd van toenemend geweld en intimidatie door Israëlische kolonisten, beschermd en geholpen door het leger. Het oogsten staat daarom symbool voor verzet en verzet tegen de bezetting en kolonisatie van Palestina.

In veel gebieden op de Westelijke Jordaanoever moeten Palestijnse boeren samenwerken met het Israëlische leger om toestemming te krijgen om hun eigen land te betreden. Vorig jaar, tijdens de genocide van Israël op de bevolking van Gaza, schrapte het leger bijna alle vergunningen, waardoor boeren hun land niet meer konden betreden. Volgens OCHA bleef vorig seizoen meer dan 96.000 dunum met olijfbomen beplant land op de Westelijke Jordaanoever ongeoogst en werden meer dan 2.000 bomen vernield tijdens oogstgerelateerde incidenten. Palestijnen kregen ook te maken met toenemend geweld van kolonisten en het leger.

Nu het geweld van kolonisten en soldaten op de Westelijke Jordaanoever in een stroomversnelling raakt, waardoor de etnische zuivering in het gebied wordt versneld, en de genocide in Gaza een jaar nadert, verwachten de Palestijnen een bijzonder zware oogst en vragen ze nu meer dan ooit om de aanwezigheid van internationale activisten.

!! Om je interesse in deelname aan de Olijfoogst te registreren, neem contact op met ismtraining@riseup.net !!!

Hier kun je meer lezen over het olijvenoogstseizoen van 2022:
https://palsolidarity.org/2022/12/the-olive-harvest-struggle-resistance-and-oppression/

Gedurende deze tijd zal ISM ook steun blijven geven aan andere gemeenschappen die te maken hebben met geweld en gedwongen verplaatsing, zoals in Masafer Yatta en de Jordaanvallei.