IOF vernietigt Isfey al Fauqa school voor tweede keer in een maand tijd

Bron: ISM-Palestine, palsolidarity.org 12 december 2022 ~~~

Op 6 december hebben Israëlische bezettingstroepen (IOF) twee tenten in beslag genomen die werden gebruikt als school in Isfey al Fauqa, een dorp gelegen in de regio van Masafer Yatta in de zuidelijke Hebron heuvels. Israëlische troepen – met traangas in de aanslag – vernielden ook een toilet dat door internationale NGO’s aan de gemeenschap was geschonken. Ze gebruikten daarbij geluidsbommen om de plaatselijke bewoners – waaronder schoolkinderen – uiteen te drijven.

 
Bij de sloop werden een bulldozer van het Britse bedrijf JCB en een kraan van het Italiaanse bedrijf Fassi gebruikt. De Palestijnse beweging voor Boycot, Desinvestering en Sancties heeft opgeroepen tot actie tegen de internationale bedrijven die medeplichtig zijn aan deze vernielingen.

 
Dit is de tweede keer in twee weken tijd dat het IOF de pas geopende school in Isfey Al Fauqa heeft gesloopt. Op 23 november vernielde het IOF de vorige schoolgebouwen. Bij die gelegenheid gebruikten de soldaten ook geluidsbommen tegen de plaatselijke bewoners.

 
Solidariteitsbezoek

We bezochten de Isfey al Fauqa school de dag voordat de tweede sloop plaatsvond. Plaatselijke bewoners vertelden ons dat de school was opgericht om onderwijs te bieden aan 22 leerlingen – uit de dorpen Isfey al Fauqa, Isfey al Tahte, Tuba en Musa Zain – die anders minstens 4 km over de heuvels zouden moeten lopen om naar school te gaan.
De dag voor de sloop speelden we spelletjes met de kinderen in de tenten en hielpen we met het schilderen van een muurschildering op het puin. Een jongetje vertelde ons “Ik hou van mijn school”, en een klein meisje zong steeds weer een populair liedje voor ons. Sommige van de woorden die ze zong vertalen zich als volgt:

“Je zult me vinden op mijn land
Ik behoor tot mijn volk, ik offer mijn ziel voor hen.
Mijn bloed is Palestijns”

Buurtbewoners vertelden ons dat ze hun school opnieuw zouden bouwen.

 
Wat is de context: 

 
De gemeenschappen van Masafer Yatta staan steeds meer onder druk sinds mei 2022, toen het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde dat er geen enkele belemmering was voor de Israëlische troepen om Palestijnse bewoners uit het gebied te verdrijven. Dit heeft geleid tot toenemend geweld en intimidatie door de Israëlische bezettingstroepen.

 
Alle twaalf gemeenschappen in Masafer Yatta – waar 2.800 mensen wonen – worden met uitzetting bedreigd.

 
De plaatselijke bevolking vecht om in Masafer Yatta te blijven sinds het Israëlische leger er in de jaren tachtig een schietzone heeft gevestigd, wat in strijd is met het internationale recht.

 
Nu bereiden de bewoners van het nabijgelegen dorp Khallat al Dabbaa – slechts een paar kilometer van Isfey al Fauqa – zich voor op verzet tegen uitzetting en roepen zij internationale steun in. Vergeet deze gemeenschappen alstublieft niet, neem contact met ons op als u zich kunt aansluiten bij hun strijd hier in Palestina, en kijk op de website Save Masaffer Yatta. (zie ook: contactpagina van ISM-Nederland)

“Dit zal opnieuw een school worden”

Kort na de confiscatie werden nieuwe tenten naar Isfey al Fauqa gebracht, zodat de bewoners hun strijd voor het onderwijs van hun kinderen konden voortzetten. Een plaatselijke bewoner vertelde ons dat ” “Hoe vaak ze onze school ook slopen, wij zullen hem steeds weer opbouwen.”

Topfoto: Sloop in Isfey Al Fauqa | ISM