Israëlisch leger legt prominente Palestijnse rechtengroepen het zwijgen op

Bron: Maureen Clare Murphy
electronicintifada 18 augustus 2022 ~~~

Israëlische bezettingstroepen deden invallen, verzegelden en legden sluitingsbevelen op aan de kantoren van verschillende prominente Palestijnse mensenrechten-, feministische en sociale dienstenorganisaties op de Westelijke Jordaanoever begin donderdag.

Uren eerder schoten soldaten Wasim Nasser Khalifa, 18, in de borst en doodden hem.

De tiener werd dodelijk gewond tijdens confrontaties die uitbraken toen joodse gelovigen, geëscorteerd door het Israëlische leger, infiltreerden in de noordelijke stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever om te bidden bij het Jozefgraf. Dertig Palestijnen raakten gewond, van wie twee ernstig, aldus de Palestijnse Rode Halve Maan.

Het Israëlische leger doet regelmatig nachtelijke invallen in Nabloes om kolonisten toegang te verlenen tot de archeologische site die door moslims, christenen en joden als heilig wordt beschouwd.

Israëlische soldaten schieten soms op Palestijnen tijdens deze invallen en verwonden hen met scherpe munitie, rubberkogels en traangas. Het leger legt de stad ook een uitgaansverbod en strenge militaire afsluitingen op, waardoor het leven van de mensen wordt ontwricht.


Israël doet inval bij prominente organisaties

Palestijnen confronteerden Israëlische soldaten die begin donderdag een inval deden in de kantoren van verschillende mensenrechten-, feministische en sociale dienstverlenende organisaties in het Ramallah-gebied in de centrale Westelijke Jordaanoever.

Enkele kogels & sponsgranaten die we vanochtend buiten het kantoor verzamelden. #Israëlische militairen vielen met geweld @alhaq_org binnen. Ze hebben de deur van de bisschoppelijke kerk vernield en lange glasscherven, sponsgranaten, traangasbussen, rubber omhulde en echte kogels buiten achtergelaten#StandWithThe6 pic.twitter.com/5BC8xfPy1x – Dr Susan Power (@Susanrosepower) 18 augustus 2022

Volgens Al-Haq, een Palestijnse mensenrechtengroep, drongen de Israëlische militairen om 3 uur ‘s nachts het Ramallah-gebied binnen en deden invallen in haar kantoren, evenals in die van Addameer, het Bisan Center for Research & Development, Defense for Children International-Palestine, de Union of Agricultural Work Committees en de Union of Palestinian Women’s Committees.

Israël heeft deze zes organisaties eind vorig jaar als “terroristische groeperingen” bestempeld.

Bij een zevende organisatie, de Unie van Gezondheidswerkcomités, zou donderdag ook zijn binnengevallen.

De bestempelingen zijn veroordeeld door VN-deskundigen en werden afgewezen door negen landen van de Europese Unie die de doelgroepen financieren wegens gebrek aan bewijs dat de beweringen van Israël staaft.

Meer dan 20 leden van het Amerikaanse Congres hebben geëist dat de regering-Biden de aanduiding (als terroristische organisaties) publiekelijk verwerpt en Israël onder druk zet om de maatregelen in te trekken.

In plaats daarvan heeft Biden tijdens zijn bezoek aan Jeruzalem vorige maand toegezegd Israël te beschermen tegen verantwoordingsplicht, ook bij de VN en het Internationaal Strafhof.

De VS zwijgen al te lang. @USAmbIsrael moet vandaag @alhaq_org, @Addameer & anderen bezoeken om duidelijk te maken dat de VS niet zullen instemmen met de criminalisering van Palestijnse mensenrechtengroeperingen en juridische groepen. Als het gebruik van je recht geen legitieme vorm van verzet is, wat blijft er dan over? https://t.co/voFvlnWKE2 – Mike S. Omer-Man (@MikeOmerMan) 18 augustus, 2022

En in plaats van druk uit te oefenen op Israël om de aanwijzingen te herroepen, besloten de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie om de vergaderingen van de Associatieraad EU-Israël, een forum op hoog niveau, te hervatten.

En terwijl negen EU-leden de Israëlische beschuldigingen hebben verworpen, heeft het hoofdkwartier van het blok in Brussel dit nadrukkelijk geweigerd – ondanks Israëls falen om zijn beschuldigingen met bewijzen te staven.

Na de ongegronde criminalisering van onze organisaties vorig jaar is de internationale gemeenschap er niet in geslaagd Israël ter verantwoording te roepen. Dit heeft de aanvallen van vandaag aangemoedigd, zo niet uitgelokt. #StandWithThe6 pic.twitter.com/1VJXvCc5ow – Addameer -الضمير (@Addameer) 18 augustus 2022

Israël is binnengevallen en heeft 7 van Palestina’s belangrijkste rechtengroepen laten sluiten. Deze alarmerende escalatie komt voort uit decennialang falen van de internationale gemeenschap om de Israëlische apartheid aan te vechten. Het is van vitaal belang dat staten actie ondernemen om #StandWiththe6 te steunen – het lot van het Palestijnse maatschappelijk middenveld staat op het spel pic.twitter.com/7aROPBeHsW – Omar Shakir (@OmarSShakir) 18 augustus 2022

Zonder betekenisvolle gevolgen voor Israël over de aanwijzingen, en in plaats daarvan alleen beloningen, leek Tel Aviv aangemoedigd om zijn hardhandig optreden tegen de Palestijnse groepen te escaleren.

Israëlische troepen “braken met geweld door de vergrendelde veiligheidsdeur van Al-Haq’s kantoren, braken de deur uit zijn scharnieren en vielen het pand binnen, waardoor de alarmen afgingen,” zei de rechtengroep op donderdag.

Het leger brak ook de voordeur van de St. Andrew’s Anglican Church, gelegen onder Al-Haq’s kantoren, “lange scherven van gebroken glas, sponzen granaten, en verschillende traangasbussen, rubber-coated en echte kogels rond het pand achterlatend”.

Het Bisschoppelijk Bisdom van Jeruzalem zei dat de soldaten zijn hele complex bezet hadden, inclusief “het kerkelijk heiligdom, de parochiezaal, de kerkelijke kantoren, de pastorie en het Arabisch Bisschoppelijk Medisch Centrum”.

Het bisdom, dat de “flagrante aanval” veroordeelde, voegde eraan toe dat “het geluid van geweerschoten, stungranaten en het inslaan van deuren terreur veroorzaakte bij de families die binnen de compound wonen.”

Al-Haq zei dat het Israëlische leger elke kamer in zijn kantoren binnenviel en in dossiers rommelde en het gebouw overhoop haalde.

Het leger “laste een nieuwe versterkte ijzeren deur aan de buitenkant van het kantoor van Al-Haq,” waardoor de toegang werd verhinderd. Soldaten plaatsten ook een militair bevel om het kantoor te sluiten “voor de veiligheid en beveiliging van het gebied.”

Ons team kwam vanmorgen aan bij het kantoor van Al-Haq en ontdekte dat de deur, die het IOF in de vroege ochtend had dichtgeschroefd, was geopend door het publiek, dat protesteerde tegen het aanvallen van maatschappelijke organisaties! We verzekeren u dat Israëls willekeurige en onwettige acties ons niet het zwijgen zullen opleggen. pic.twitter.com/unSJ0Hhk5z –

Al-Haq الحق (@alhaq_org) 18 augustus 2022

Defense for Children International-Palestine zei dat soldaten “cliëntdossiers met betrekking tot Palestijnse kindgevangenen”, die het vertegenwoordigt in Israëlische militaire rechtbanken meenamen.

Op beelden van beveiligingscamera’s is te zien dat ze ook andere apparatuur meenamen, hoewel omdat bezettingstroepen de deur dichtlasten, “het onduidelijk is welke items precies in beslag werden genomen,” zei DCIP.

Vorig jaar juli deden Israëlische troepen een inval in de kantoren van de kinderrechtengroep en namen bestanden en apparatuur in beslag.

Israëlisch apartheidsregime sluit kinderrechtenorganisatie @DCIPalestine

Israël komt weg met dergelijke onwettige daden omdat de regering-Biden, net als haar voorgangers, Israël blijft verdedigen en onvoorwaardelijk militaire, economische & diplomatieke steun blijft verlenen. https://t.co/HFHXqjICSt – Jamil Dakwar (@jdakwar) 18 augustus 2022

Bisan, een Palestijnse onderzoeksgroep, zei dat het Israëlische leger zijn deuren had verzegeld en “een militair bevel had geplaatst dat de organisatie onwettig verklaart.”

BREAKING: Vanmorgen hebben bezettingstroepen een inval gedaan en Bisan Centrum voor Onderzoek en Ontwikkeling met geweld gesloten door de deuren van het centrum met ijzer te verzegelen, en een militair bevel achter te laten dat de organisatie onwettig verklaart. 1/2 pic.twitter.com/QC2KtOm6QP – Bisan Centrum voor Onderzoek & Ontwikkeling (@BisanResearch) 18 augustus 2022

De Unie van Landbouwwerkcomités plaatste donderdagochtend bewakingscamerabeelden van Israëlische soldaten die materialen uit hun kantoor in beslag namen:

BREAKING: De Israëlische bezettingstroepen vielen vanochtend vroeg 18 augustus het kantoor van UAWC binnen, evenals de kantoren van de andere #6-organisaties. Ze vernielden kantooruitrusting, namen materiaal in beslag en lieten een sluitingsbevel achter. pic.twitter.com/hVaHrRIaKS – Unie van Agrarische Werkcomités (@UAWC1986) 18 augustus 2022

Addameer, een groep die opkomt voor de rechten van gevangenen, plaatste foto’s van de sluitingsbevelen die door de militairen op de deuren waren geplakt:

Deze militaire bevelen werden op onze deuren geplakt na de militaire inval in onze kantoren. Ze verklaren Addameer gedwongen gesloten in de naam van “veiligheid in de regio, & om de infrastructuur van terrorisme te bestrijden.” Dit is een verbijsterende aanval op ons noodzakelijke mensenrechtenwerk. pic.twitter.com/VW7Cc97Vhx – Addameer -الضمير (@Addameer) 18 augustus 2022

Sahar Francis, de directeur van Addameer, zei dat haar organisatie en de andere doelgroepen “zullen doorgaan met ons werk in het ondersteunen van het Palestijnse volk en het verdedigen van de Palestijnse rechten in de internationale arena, vooral voor het Internationaal Strafhof en in de VN.”

Bericht van @saharfrancis, algemeen directeur van @Addameer over de gewelddadige invallen en sluitingen van zeven maatschappelijke organisaties vanochtend en de reactie van de organisaties tegen dergelijke illegale aanvallen #StandWithThe6 pic.twitter.com/hOOlgeDTZz – Al-Haq الحق (@alhaq_org) 18 augustus 2022

De Unie van Palestijnse Vrouwencomités merkte op dat het donderdagochtend “niet de eerste keer was dat de bezettingstroepen ons kantoor bestormden”:

Bij dageraad vandaag bestormden de bezettingstroepen het kantoor van UPWC, confisqueerden haar eigendommen, apparatuur en bestanden, en sloten het kantoor op brute wijze. Het is vermeldenswaard dat dit niet de eerste keer is dat de bezettingstroepen ons kantoor bestormden. pic.twitter.com/eJwxSjBBaJ – Unie van Palestijnse Vrouwencomités (@of_committees) 18 augustus 2022

Kijk: Het kantoor van de Unie van Palestijnse Vrouwencomités (UPWC) in #Ramallah nadat het Israëlische leger er een inval deed. Het leger viel binnen en verzegelde de deuren van 7 NGO’s die vorig jaar door minister van Defensie Gantz tot “terreurgroepen” werden verklaard pic.twitter.com/8803E8OvwF – Oren Ziv (@OrenZiv_) 18 augustus 2022

“Duidelijke poging tot onderdrukking”

Mary Lawlor, de speciale VN-rapporteur over mensenrechtenverdedigers, zei dat de invallen en sluitingen van de Palestijnse groepen “weer een duidelijke poging is om degenen die documenteren en verantwoording willen afleggen voor schendingen van rechten, te onderdrukken”.

Michael Sfard, een Israëlische advocaat die enkele van de aangewezen groepen vertegenwoordigt, zei dat de aanvallen op de Palestijnse organisaties waren ingegeven door “de wens om de onderzoeken van het Internationaal Strafhof te frustreren”.

Drie van de donderdag binnengevallen groepen – Al-Haq, Addameer en Defense for Children International-Palestine – hebben bewijsmateriaal geleverd voor het onderzoek van Den Haag naar oorlogsmisdaden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

Fatou Bensouda, de vorige hoofdaanklager van het ICC, gaf in maart vorig jaar toestemming voor een onderzoek in Palestina. Haar opvolger, Karim Khan, heeft tot dusver nog geen publiek commentaar gegeven op de vervolging door Israël van Palestijnse groepen die met het hof samenwerken.

Benny Gantz, de Israëlische minister van Defensie die de “terreur” aanduidingen oplegde, is een waarschijnlijke belanghebbende in het onderzoek van het ICC over zijn rol in de Israëlische aanvallen op burgers tijdens zijn bombardementscampagnes in Gaza.

Al-Haq waarschuwde op donderdag dat het risico bestaat dat Israël beslag legt op de financiën en activa van de doelgroepen, evenals willekeurige arrestatie en gevangenneming van hun medewerkers gelast.

De groep riep op tot “concrete maatregelen, zoals handelsbeperkingen en wapenembargo’s,” om Israël ter verantwoording te roepen voor zijn “systematische onmenselijke daden van apartheid, met inbegrip van de vervolging van Palestijnse mensenrechtenverdedigers.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit veroordeelde de invallen en zei dat het gebrek aan internationale verantwoording Israëls “voortdurende oorlog tegen [de] internationale mensenrechtenbeweging” mogelijk heeft gemaakt.

Na de razzia’s van donderdag twitterde de Europese Unie dat zij “het internationaal recht zal blijven steunen” en organisaties zal steunen die “het internationaal recht, de mensenrechten en de democratische waarden” verdedigen.

Maar de EU veroordeelde de acties van Israël niet en riep ook niet op om ze in te trekken. De woordvoerder voor buitenlandse zaken van de EU reageerde niet op een verzoek om commentaar.

De tweet van de EU lokte scepsis en hoon uit van waarnemers die wezen op de “moedwillige medeplichtigheid” van de EU aan de schendingen van Israëls rechten.

Israël is binnengevallen bij 6 mensenrechtengroeperingen, heeft hun bezittingen in beslag genomen en hun kantoren dichtgelast nadat ze hen tot “terroristen” hadden verklaard. De pathetische reactie van @EUpalestijnen is een foto-op. Als de EU nalaat de bezetter te straffen en te eisen dat hij zijn misdadige daad terugdraait, is dat moedwillige medeplichtigheid https://t.co/p5FxL1dXLB – Ali Abunimah (@AliAbunimah) 18 augustus 2022

Dit zal niet stoppen tenzij er concrete actie wordt ondernomen @EUpalestijnen. Het gedrag van Israël is zeker in strijd met de Associatieovereenkomst EU-Israël, en dus moet op zijn minst de geplande bijeenkomst van de Associatieraad van dit jaar worden geschrapt. Cc @JosepBorrellF https://t.co/siycNVfDEP – Rohan Talbot (@rohantalbot) 18 augustus 2022

Ik ben benieuwd, afgezien van het cruciale belang van de optiek van dit bezoek, wat de Europese Unie van plan is te doen als en wanneer Israël bankrekeningen bevriest, activa in beslag neemt en personeelsleden van de 6 ngo’s arresteert. https://t.co/5Y92MyFc5V – Sarit Michaeli (@saritm0) 18 augustus 2022

Evenzo zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price dat Washington “bezorgd” was over de invallen, maar ze niet veroordeelde.

“Hij zei dat Israëlische functionarissen hebben toegezegd om meer informatie te verstrekken, zonder in detail te treden over wat er tot nu toe is ontvangen of welke conclusies Amerikaanse functionarissen daaruit hebben getrokken,” meldde de Associated Press.

Tijdens een persconferentie op donderdag beloofden de beoogde Palestijnse organisaties te blijven werken, zeggende dat “we onze legitimiteit niet ontlenen aan een Israëlische militaire commandant, maar aan ons volk en de Palestijnse wet.”

Topfoto: De premier van de Palestijnse Autoriteit brengt een solidariteitsbezoek aan Al-Haq, een van de zeven prominente groepen die begin donderdag door Israël zijn binnengevallen. Shadi Hatem APA beelden