Berichten uit Palestina

Bron: ISM Westelijke Jordaanoever, persoonlijk verslag 
palsolidarity.org 14 mei 2024 ~~~

De Internationale Solidariteitsbeweging (ISM) in Palestina Een verslag van de situatie ter plaatse op de Westelijke Jordaanoever, met directe getuigenissen van Palestijnen en internationale activisten.

Terwijl de massabeweging over de hele wereld in solidariteit met Palestina sterker en breder wordt zet de Israëlische bezetting haar genocidale oorlog in Gaza voort en ondernemen westerse regeringen geen beslissende actie om hun medeplichtigheid aan het bloedbad te beëindigen.

Illegale uitbreiding van nederzettingen in Masafer Yatta

In de gemeenschap Um Dorit in Masafer Yatta hebben kolonisten van Avigail drie maanden geleden een nieuwe buitenpost opgericht op het land van de dorpsgemeenschap. ISM maakt deel uit van een 24-uurs beschermende aanwezigheid in Um Dorit samen met Israëlische kameraden.

De kolonisten hebben voertuigen op de heuveltop geplaatst, de dichtstbijzijnde staat op slechts 50-60 meter afstand.

Dit is slechts de meest recente uitbreiding van de kolonisten. Sinds 7 oktober hebben de kolonisten van Avigail zich snel uitgebreid over de heuveltoppen die uitkijken over de Palestijnse gehuchten Sha’b al Boton en Um Dorit.

De kolonisten gebruiken de nieuwe buitenpost als verzamelplaats voor aanvallen op de gemeenschap. Kolonisten komen stenen gooien naar de mensen, komen ‘s nachts fruitbomen en wijnstokken vernielen en gieten benzine in de waterput van het dorp. Van de mensen in Um Dorit is ‘s nachts meerdere keren hun voertuig in brand gestoken.

Op dit moment zit ik op een bank met uitzicht op de buitenpost en zie ik hoe kolonisten een schuur bouwen op de nabijgelegen heuveltop, terwijl vrachtwagenladingen hooi arriveren. Een week geleden stormden gewapende kolonisten de woonruimte van de familie binnen en gingen arrogant op de banken zitten. Leden van de kolonistenmilitie – die zijn uitgerust met militaire uitrusting en uniformen – komen regelmatig naar de gemeenschap om hen lastig te vallen en te intimideren.

Kolonisten hebben na 7 oktober ook een van de gezinnen uit hun huis verdreven en het gezin moest tijdelijk naar Yatta verhuizen.

Ondertussen staken kolonisten in het nabijgelegen Susiya een paar dagen geleden brand aan in olijfgaarden op slechts enkele meters afstand van een gezinswoning. Het vuur was gelukkig snel geblust, maar het had zich gemakkelijk kunnen verspreiden en de huizen in brand kunnen steken.

Kolonisten dringen huis binnen in Masafer Yatta

De kolonist-soldaat die op 14 mei binnenviel. @ISM

Het verslag van internationale activisten die aanwezig waren toen een familiehuis werd binnengevallen door kolonisten op 15 mei in Masafer Yatta.

De familie die hier woont werd na 7 oktober met geweld verdreven door kolonisten. Hun huis werd verwoest, hun waterputten vergiftigd en hun auto werd twee keer in brand gestoken. Sinds ze naar hun huis zijn teruggekeerd, worden ze voortdurend in de gaten gehouden. Kolonisten omringen hen met hun illegale buitenposten. Nieuwe Israëlische vlaggen duiken op om illegaal grondgebied te markeren. Kolonisten vallen hen dagelijks lastig.

Op 14 mei, toen we hier waren, liep een gewapende kolonelsoldaat met een semi-automatisch wapen het terrein op. Hij bekeek de waterput van de familie en aaide de puppy’s van de familie. Ze proberen vaak bevriend te raken met de honden zodat ze minder snel zullen blaffen als de kolonisten de familie ‘s nachts komen lastigvallen. De kolonist sprak in zijn portofoon en staarde mijn kameraad een paar seconden dreigend aan. Zijn gezicht was bedekt. Hij was gekleed in militaire kledij, maar liep, en hield zijn geweer vast, alsof hij ongetraind was. Hij had de militaire uniformen waarschijnlijk gekregen voor het lastigvallen van Palestijnen, en was dus de facto militair geworden als beloning voor zijn geweld. Hij was waarschijnlijk informatie aan het verzamelen voor een of ander plan om meer van het land van de familie te stelen of te beschadigen.

De volgende dag was het Nakba-dag, een belangrijke dag voor Palestijnen. Vier kolonisten, allemaal tieners of jonge mannen, liepen het terrein op en het huis van de familie binnen. Ze keken in elke kamer, waarschijnlijk om informatie te verzamelen over de locatie van kamers en camera’s voor verkenning. Daarna gingen ze op de patio zitten en rolden sigaretten die ze voor de ogen van de familie oprookten. Het hele incident was beangstigend omdat we niet wisten wat ze gingen doen. De vader van het gezin belde de politie, maar de kolonisten vertrokken voordat iemand arriveerde.

Tenslotte arriveerde het leger in plaats van de politie, maar zij ondernamen geen enkele actie met betrekking tot het incident.

Weekends in Masafer Yatta

11 mei – Op zaterdag is het meestal erg druk in de bezette Westelijke Jordaanoever, omdat het de heilige dag is voor kolonisten. Ze houden ervan hun sabbat te vieren door Palestijnen te terroriseren.

We zagen kolonisten hun schapen laten grazen op Palestijns land dat onlangs is aangewezen als vuurzone. Om de familie te steunen, gingen we naar hen toe vanaf hun oprit en wachtten we tot de politie zou reageren op hun telefoontje over de kolonisten. Dit is dezelfde oprit die een paar dagen geleden nog door een bulldozer werd gebruikt om een huis te verwoesten. Op weg ernaartoe zagen we twee gewapende kolonisten die ons in de gaten hielden tussen de olijfbomen. Toen we bij de familie aankwamen, stonden ik en een kameraad erbij en fotografeerden kolonisten in drie verschillende delen van de vallei die ongestraft gestolen land heroverden. De politie arriveerde, maakte een rapport en begon de kolonisten te verwijderen (een zeldzame gebeurtenis).

We dachten dat het over en uit was totdat er weer een pantservoertuig boven aan de oprijlaan stopte. Vijf soldaten stapten uit en één van hen wees naar mij en zei dat ik naar hen toe moest komen. Mijn kameraad en ik antwoordden en liepen naar hen toe, waarna ze onze paspoorten eisten. We weigerden, want de enige rechtspersoon die onze paspoorten mag inzien is de politie. Ongelukkigerwijs voor ons kwam de politie de heuvel af vanuit de andere richting en het leger stopte hen voor ondersteuning. De politieagent stapte uit en begon tegen ons te schreeuwen om onze paspoorten. Hij pakte ze af en liep weg en de soldaten vertelden ons dat we geen opnames mochten maken. Mijn kameraad en ik waren alleen en ik was bang. Ze hielden ons en onze paspoorten een tijdje vast en ik bleef aan de telefoon met een Israëlische activist die me coachte hoe ik met de situatie moest omgaan. Op een gegeven moment eiste de politie dat ik “de andere toeristen” ging halen en ik zei dat er niemand anders was, waarop hij zei “als je ze niet haalt, kom ik ze zelf halen” en het was superbedreigend. Ik zwoer dat we alleen waren, keer op keer.

Ze gaven ons geen reden waarom ze ons vasthielden. We wisten niet of ze deel uitmaakten van Ben Gvir’s nieuwe task force die buitenlandse activisten als doelwit heeft. We wisten niets en het was angstaanjagend.

Toen hij ons uiteindelijk onze paspoorten teruggaf, gebaarde hij met een grote boog naar de vallei en de illegale nederzetting ernaast. Hij zei “daar mogen jullie niet komen!”. Ik had zoiets van… “uhhh.. ok, was ik niet van plan”, want waarom zou ik naar de nederzetting willen gaan?

Ze stapten in hun voertuigen en reden weg en mijn kameraad en ik namen een omweg door wat boom- en rotsachtig terrein.

Ik ging terug naar het huis waar we woonden en begon mijn beelden te bekijken toen ik merkte dat een van de soldaten die ons vasthielden een pet van de NYPD droeg. Hoe gaat dat gezang ook alweer? “APD [NYPD], KKK, IDF, ze zijn allemaal hetzelfde!”

De 2 video’s tonen de kolonisten die grazen met Palestijnen die bijeenkomen om te kijken en te documenteren; vervolgens spreekt de politie met de kolonisten en keren ze terug naar de nederzetting. De nederzetting is duidelijk zichtbaar met niet-inheemse bomen eromheen geplant.

Topfoto: Vrachtwagens van kolonisten werken aan nieuw opgerichte illegale buitenpost. @ISM.