Het doelbewuste beleid van gedwongen verhuizing van Palestijnen uit de kampen


Bron: Diana Khwael ISM westelijke jordaanover
Palsolidarity 13 september 2024 ~~~

Sinds het begin van de militaire operatie op 28 augustus, door de Israëlische bezetting “Operatie Zomerkampen” genoemd, gericht tegen drie steden in het noorden van de Westelijke Jordaanoever – Tulkarem, Jenin en Tubas – trokken de Israëlische bezettingstroepen zich een week na de operatie terug uit het kamp Tulkarem en 10 dagen na de invasie uit het gebied rond Jenin, in het bijzonder uit het vluchtelingenkamp Jenin.

In de stad Tulkarem, in het bijzonder in het vluchtelingenkamp Tulkarem, nam een groot bataljon Israëlische bezettingstroepen deel, vooral met militaire bulldozers en jeeps, met als doel de infrastructuur van het kamp te vernietigen. Dit is niet de eerste keer dat de Israëlische bezetting het gemunt heeft op de infrastructuur van het kamp.

Palestijnen vrezen dat de geschiedenis zich herhaalt

Voordat de Israëlische bezettingstroepen zich terugtrokken uit de Palestijnse kampen, lieten ze een ongekende verwoesting achter, niet meer gezien sinds 2002. Een inwoner van het Tulkarem-kamp merkte op dat er sinds 1967 niet meer zo’n verwoesting was geweest. Honderden Palestijnse huizen werden verwoest of verbrand en honderden winkels werden gesloopt door Israëlische bulldozers, samen met straten en vitale infrastructuur. Elektriciteit, internet en waterleidingen werden afgesneden vanaf de eerste dag van de invasie in de kampen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever.

Tientallen Palestijnse huizen hadden geen basisvoorraden, zoals brood, melk voor kinderen en water.

Voortdurende militaire operaties in de kampen

Op dinsdag de 10e bestormden Israëlische bezettingstroepen de stad Tulkarem nadat Israëlische speciale eenheden rond 14.00 uur een inval hadden gedaan in het commerciële complex Dabbas. De bewoners, vooral in de kampen, raakten in paniek toen militaire versterkingen de stad binnenkwamen en winkels werden gesloten. Tulkarem veranderde opnieuw in een spookstad.

Geen veilig leven

De bewoners van de kampen in Tulkarem en Nur Shams zijn nog niet hersteld van de recente inval. De bezetting had slechts drie dagen nodig om de stad en de kampen op klaarlichte dag te bestormen. Het leven in Tulkarem, vooral in de kampen, is onveilig en onstabiel geworden omdat tientallen Palestijnse families zijn gevlucht uit angst voor een nieuwe invasie.

De getroffen Palestijnen uit de kampen Tulkarem en Nur Shams beschreven hun buurten als volledig verwoest, vergelijkbaar met Gaza. Veel huizen zijn onherstelbaar verwoest of het zal lang duren om ze weer op te bouwen.

Anderen zeiden: “We voelen ons niet langer veilig; we zijn bang voor onze kinderen.” Dit wijst erop dat Israël tactieken gebruikt om Palestijnen te verdrijven uit de kampen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, vooral die in Tulkarem.

Op de avond van donderdag de 12e bombardeerden Israëlische bezettingstroepen een auto, waarbij drie Palestijnse verzetsstrijders werden gedood. De strijders uit het vluchtelingenkamp Nur Shams werden onherkenbaar verkoold teruggevonden. Het dodental in Tulkarem tijdens de recente militaire operatie, die meer dan 72 uur duurde, is gestegen tot vijf martelaren. Drie van hen kwamen uit het Nur Shams kamp, waaronder een jonge twintiger en een twintigjarig meisje dat het doelwit was van een Israëlische sluipschutter toen ze gewoon thuis waren in het Tulkarem kamp.

Volgens de Palestijnse Gezondheidsorganisatie is het totale aantal martelaren op de Westelijke Jordaanoever sinds 7 oktober opgelopen tot 702, met 5.700 gewonden. Volgens de Commissie voor Gevangenen en Bevrijders zitten er momenteel meer dan 10.400 Palestijnen vast in Israëlische gevangenissen.