Israëlische kolonisten vallen Palestijnen en internationale vrijwilligers aan

Bron: Persbericht ISM, palsolidarity.org 21 juli 2024 ~~~

Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever vallen Palestijnen en internationale vrijwilligers bruut aan en verwonden hen, slechts één dag nadat het Internationaal Gerechtshof de Israëlische bezetting onwettig heeft verklaard

Na de uitspraak van het ICJ dat de Israëlische bezetting in zijn geheel onwettig is en dat Kolonisten systematisch niet voor hun geweld ter verantwoording worden gebracht, werden drie internationale vrijwilligers naar een ziekenhuis in Nablus vervoerd nadat ze waren aangevallen door kolonisten in het dorp Qusra op de Westelijke Jordaanoever, ten zuiden van Nablus. De Israëlische autoriteiten ter plaatse hebben de aanvallers niet gearresteerd

Kolonisten uit het extremistische Esh Kodesh, een nederzetting ten zuiden van Nablus, vielen Palestijnse boeren aan die hun land bewerkten, en ook internationale vrijwilligers die hen vergezelden ter bescherming tegen dergelijke aanvallen. De Israëlische kolonisten voerden de aanval uit met metalen buizen en wapenstokken en gooiden van dichtbij stenen naar de mensen. Drie van de internationale vrijwilligers liepen verwondingen op die in het ziekenhuis moesten worden behandeld. Een Duitser werd in zijn gezicht en arm geraakt door een metalen pijp en twee Amerikaanse vrijwilligers werden geslagen met houten stokken. Een vierde Amerikaanse vrijwilliger liep minder ernstige verwondingen op nadat ze werd geraakt door stenen die naar haar werden gegooid door de kolonisten, die ook haar telefoon stalen.

Soldaten die ter plaatse kwamen verrichtten geen arrestaties. Bovendien weigerde de noodcentrale van de Israëlische politie troepen te sturen en vertelde de vrijwilliger die hen om hulp belde dat “het leger hen had geïnformeerd dat het niet nodig was troepen te sturen”.

Voor meer informatie: Jonathan Pollak +972-50-3010160; jonathan@defendpalestine.org
Een video van de aanval is hier beschikbaar (Je moet het bestand misschien opslaan op je apparaat om het te kunnen bekijken)

De vrijwilligers die werden aangevallen maakten deel uit van de onlangs gelanceerde Defend Palestine campagne, georganiseerd door Palestijnse basisorganisaties. De campagne roept internationale vrijwilligers op om massaal naar de Westelijke Jordaanoever te komen en deel uit te maken van een georganiseerde internationale beschermende aanwezigheid.

Mohammed Khatib, een organisator van de campagne, zei: “De aanval van vandaag, nog geen 24 uur nadat het Internationaal Gerechtshof oordeelde dat de Israëlische bezetting illegaal is en dat kolonisten straffeloos geweld kunnen gebruiken, dient als verder bewijs voor de dringende behoefte aan internationale civiele bescherming in Palestina. 18 gemeenschappen op de Westelijke Jordaanoever zijn sinds oktober volledig weggevaagd door dergelijk geweld, en het Palestijnse volk kan niet langer wachten.”

Het dorp Qusra, omringd door de nederzetting Migdalim en de kolonistenposten Esh Kodesh, Bar Farm, Ahiya en Kida, is bijna dagelijks het doelwit van aanvallen door Israëlische kolonisten die dorpelingen aanvallen, boerderijen vernielen en zelfs straffeloos verschillende huizen in het dorp in brand steken. Op 11 oktober werden vier dorpelingen gedood na een dergelijke aanval en nog eens twee werden gedood bij een volgende aanval de volgende dag, op 12 oktober.

De aanval van vandaag vond plaats toen boeren door internationale vrijwilligers begeleid werden naar hun olijfboomgaarden naast de Israëlische nederzetting Esh Kodesh. Door ongecontroleerd kolonistengeweld hebben de boeren sinds oktober geen toegang meer tot deze boomgaarden en veel meer van hun land. Ondanks het feit dat dit land in privébezit is in gebied B, hebben de Israëlische autoriteiten geen enkele poging gedaan om de kolonisten in toom te houden of iets te doen om Palestijnen toegang te geven tot hun land.

Topfoto: De Duitse vrijwilliger na te zijn aangevallen door kolonisten.